Lientje Van den Steen

De effectenrekening

Dit omvangrijke boek behandelt op een bijzonder grondige wijze de problematiek van de effectenrekeningen, waarbij zowel aandacht wordt besteed aan de gedematerialiseerde als aan de geïmmobiliseerde effecten. Na een omschrijving van het begrip "effect" en de structuur en werking van een effectenrekening, staat de auteur stil bij de rechtspositie van de titularis van een effectenrekening. Vervolgens wordt de contractuele relatie tussen de rekeninghouder en de titularis van de effectenrekening onderzocht. Daarna worden diverse problemen aangaande de opening van de effectenrekening aangekaart. Ook de inhoud van de rekeningovereenkomst wordt grondig geanalyseerd.
Daarbij wordt bijzondere aandacht besteed aan de vraag in welke mate de rekeninghouder gehouden is tot informatie betreffende gebeurtenissen rond de in bewaring gegeven effecten. Tot slot volgt een analyse van de creditboeking (met o.m. kwalificatie van de overboekingsopdracht, vraag naar herroepbaarheid van de opdracht, het tijdstip van de eigendomsoverdracht, analyse toepassing art. 2279 BW), alsook een analyse van een aantal rechtshandelingen met betrekking tot effecten op rekening (bv. schenking, zekerheden op effecten op rekening).
Het werk wordt afgesloten met een belangwekkend IPR-hoofdstuk. Dit boek, dat zeer vlot leest, behandelt dus een grote hoeveelheid aan rechtsvragen, die steeds tot op het bot worden uitgespit. Vrijwel alle mogelijke problemen met betrekking tot de effectenrekening worden besproken. De analyse is steeds grondig en houdt rekening met de dagelijkse bankpraktijk. Dit alles maakt van dit boek het ultieme referentiewerk met betrekking tot de effectenrekening. Elke jurist die geconfronteerd wordt met effecten op rekening zal in dit boek gegarandeerd een antwoord vinden op al zijn vragen.

Intersentia

, Antwerpen , November 2009 , 175€ , 978-94-0000-006-3