Michel Tison

Wetboek Financieel Recht Geannoteerd

Van alle rechtstakken in het Belgisch positief recht is het financieel recht wellicht deze die de sterkste kwantitatieve groei heeft gekend in de voorbije 25 jaar. Velen zullen zich nog de tijd herinneren van het K.B. nr. 185 van 9 juli 1935, dat in amper 34 artikelen het volledige bankstatuut en de effectenwetgeving omvatte, terwijl de organisatie van de effectenbeurzen en de wisselagenten in enkele bepalingen van het Wetboek van Koophandel verscholen lag.

Het Belgisch financieel recht vormt een quasi onontwarbaar kluwen aan teksten, die op steeds meer detaillistische wijze in alle kieren van het spaar- en beleggingswezen zijn doorgedrongen.
Het geannoteerde wetboek financieel recht bundelt de geactualiseerde basisteksten in de voornaamste deeldomeinen van het financieel recht.
De in dit wetboek opgenomen annotaties volgen over het algemeen het stramien van de andere "blauwe wetboeken" in de reeks geannoteerde wetboeken van die Keure:
- per wet of besluit wordt een algemene bibliografie opgenomen, die een referentie inhoudt aan de voornaamste relevante rechtsleer. Deze wordt, waar nuttig, aangevuld, met specifieke bibliografische verwijzingen op het niveau van specifieke wetsartikelen;
- de rechtspraakverwijzingen refereren aan de relevante jurisprudentie van de hoogste rechtsinstanties (Hof van Cassatie, Raad van State, Hof van Justitie EU). Relevante lagere rechtspraak wordt onder de rubriek "Comm" opgenomen;
- waar nuttig wordt bij de annotatie eveneens doorverwezen naar relevante Europeesrechtelijke bepalingen of interpretaties op het niveau van Europese instanties (bv. ESMA-documenten), evenals naar circulaires of mededelingen van de bevoegde Belgische toezichthouders.

Die Keure

, Brugge , November 2012 , 978 90 4861 496 7